Stațiunea turistică Uricani

Turism în Uricani

Turism montan & turism rural

Turism montan

Stațiunea turistică Uricani cuprinde un procent mediu din numărul locurilor de cazare din Depresiune Petroșani – Valea Jiului. În anul 2019 existau 26 spații cazare cu un număr de 543 locuri, ceea ce reprezintă sub 20% din spațiile de cazare ale Văii Jiului. Aceste spații de cazare sunt deschise tot timpul anului având un grad de ocupare de max 40%.

Sezonul turistic cu cea mai mare pondere de turiști începe din luna Mai și până în luna Septembrie, cu un aflux maxin în lunile Iulie – August, în sezonul hivernal, în perioada sărbătorilor de iarnă și cu scurte perioade excedente în perioadele când sunt organizate evenimente sportive (Oslea RedBull Hiride, Retezat Intersport SkyRace, Oslea Ridge, etc.). Majoritatea locurilor de cazare se află în zona Câmpu lui Neag, cel mai important punct de plecare în practicarea tuturor formelor de turism montan (pedestru, cicloturism, MB, alpinism, escaladă, speoturism, Jeep, ATV, etc). Prin amplasarea ei în Vestul Văii Jiului, la poalele a trei munți Retezat, Vâlcan și Retezatul Mic, această zonă turistică este o destinație favorită, atât pentru turiștii români cât şi pentru turiştii străini, datorită faptului că este accesibilă auto și atractivă din punct de vedere al potențialului de care dispune.

Foto: Robi Dorodics

Lipsa zonelor amenajate cu utilități în practicarea sporturilor de iarnă (transporturi speciale – teleschi, telescaun, telegondolă) face din orașul Uricani o destinație turistică dedicată turiștilor ce își doresc petrecerea timpului liber într-un mediu natural sănătos, într-o zonă prea puțin cunoscută, un ținut ce așteaptă a fi descoperit pas cu pas. Prin lipsa acestor amenajamente în orașul Uricani, dar și prin existența echipelor Salvamont care patrulează zilnic în zona înaltă și nu numai, s-a dezvoltat practicarea schiului de tură, sport ce este practicat iarna în toată zona înaltă a orașului și în special pe versantul nordic al Crestei Oslea și versantul sudic al Retezatului Mic (Valea Soarbele – Paltina – Iorgovanu), Scorota, Buta, dar și în munții Tulișa..

Orașul Uricani este punctul de plecare a 6 trasee montane în munții Retezat și 6 trasee turistice montane în munții Vâlcan. Deşi necuantificabil din punct de vedere al numărului de excursionişti, traseele montane din orașul Uricani reprezintă un modalitate populară de distracție pentru români şi pentru unii vizitatori străini. Acestea au lungimi diferite și pot fi parcurse în diferiți timpi: de la câteva ore până la o zi de mers. Salvamont Uricani oferă informații în legătură cu dificultatea traseelor şi echipamentul de care au nevoie excursioniştii.

De asemenea sunt amenajate mai multe trasee, poteci turistice tematice și trasee de cicloturism și Mountain Bike (ce însumează peste 300 km). Având un bazin hidrologic dezvoltat, iar pe fiecare curs de apă existența drumurilor forestiere face ca acestea să fie exploatate de către cicloturiști, numărul total de kilometri putând lejer depăși 500 km de trasee de cicloturism.

În orașul Uricani zonele de campare nu sunt foarte clar delimitate sau organizate, turiștii putând să se campeze ori unde doresc, atât timp cât nu încalcă propietățile private, nu deteriorează locul unde au campat, își evacuează deșeurile și nu aduc prejudicii naturii. Zonele cele mai populare pentru campare sunt:

• Cheile Valomir – zonă de campare destinată exclusiv cățărătorilor;

• Cheile Valea de Brazi – zonă de campare destinată exclusiv speologilor;

• Valea de pești – zona de lângă DN 66A – destinată campării de week-end;

• Arcanu – Peștera de gheață – zonă de campare situată pe Valea Arcanu;

• Lacul Câmpu lui Neag – zonă de agrement;

• Poiana Mare – zonă de agrement;

• Valea Lazăru – zonă campare rulote;

• Platoul Buta – lângă refugiul Salvamont – zonă campare pentru turiștii ce vizitează Parcul Național Retezat

• Câmpul Mielului – zonă de agrement situată la poalele Retezatului Mic;

• Câmpușel – zonă de campare lângă DN 66A, situată la poalele Retezatului Mic și a Crestei Oslea;

• Valea Iarului – Camping amenajat.

Toate aceste trasee: turistice, cicloturistice, tematice sunt exploatate de către alergătorii montani, în zonă desfășurându-se mai multe competiții sportive pe aceată temă a maratoanelor montane. Având un potențial biospeologic imens prin existența în teritoriul administrativ al orașului Uricani a Retezatului Mic (Calcaros) și a intruziunilor calcaroase pe aproape fiecare curs de apă (în zona de legătura dintre piemont și cristalin) numărul peșterilor și avenelor se ridică la un număr destul de ridicat, peste 500 de bucăti de diferite lungimi (dar în mare parte de mici dimensiuni), majoritatea având un grad de dificultate ridicat.

Fragmentarea piemontului de către cursurile de apă ale bazinului hidrografic a Jiului de Vest, au format numeroase chei, sfincși, babe și poduri naturale suspendate. Modelarea acestor pereți de către apă, vânt și gelivație de a lungul miilor de ani a făcut ca aceste minunate chei traversate de cursuri de apă să aibe numeroase cascade, mai mici sau mai mari, ce sunt vizitate anual de mii de turiști. Cele mai importante cascade: Canionul și Cascadele din Valea Mării, Cascadele din Valea Lazăru, Cascada Firizoni, Cascada Sterminos, Cascada Valomir, Cascada Oproni și multe altele, unde au fost și create trasee turistice tematice. Canionul Valea Mării este și singurul loc unde se poate practica canyoningul în orașul Uricani, fiind un traseu cu o lungime de peste 500 m și care oferă parcurgerea a 5 cascade de diferite înâlțimi, cuprinse între 6 m și până la 34 m.

Pereții calcaroși cu înălțimi mai mari au fost amenajați cu trasee de alpinism și escaladă, în prezent existând în orașul Uricani un număr de 123 de trasee, acestea aflându-se în zone cunoscute pentru potențialul oferit cățărătorilor: Cheile Valomir – 75 de trasee, Cheile Jiului de Vest – 45 trasee, Cheile Vale de brazi – 6 trasee, Cheile Negrului – 2 trasee, Cheile Buții – 5 trasee. Traseele au fost amenajate pe diferite grade de dificultate pentru a putea fi parcurse de turiști în funcție de pregătirea fiecăruia, având grade de dificultate de la 3+ și până la 11- cu condiția să fie însoțiți de ghizi.

Amplasarea sub influența maselor de aer mediteranean, cu o circulație constatntă dinspre Sud-Vest, dar și a umidității accentuate a aerului, a dus la creșterea rapidă a pădurilor în zonele unde acestea au fost exploatate, rămânând în urma exploatărilor sute de kilometri de drumuri forestiere. Acestea sunt utilizate de către iubitorii mișcării în aer libe cu utileje mecanizate: ATV și Jeep, în orașul Uricani fiind mai multe echipe ce practică aceste sporturi.
Cele două lacuri antropice, dar și cursul Jiului de Vest și a apelor cu debit mai mare din bazinul hidrografic al acestuia sunt recunoscute a fi paradisul pescarilor la păstrăv. Turismul cinegetic, pescuitul și vânătoarea atrag un număr mic de turiști, dar capturile și trofeele, dar și poveștile vânătorești sau pescărești fac reclamă bună zonei. Principalele specii de vânat din orașul Uricani sunt: ursul, capra neagră, căprioara, cerbul roşcat, iepurele, lupul, râsul, porcul mistreț, pisica sălbatică, ursul, vulpea, specii de păsări. Vânătoarea se practică organizat prin Asociația Vânătoare în Carpați, iar pescuitul este permis pe râul Jiul de vest și afluenții acestuia în perioada 1 Aprilie - 1 Noiembrie după achitarea unei taxe de pescuit Asociației Salmo-Carpatica.

Există diferite tipuri de activități de echitație oferite în Stațiunea turistică Uricani – Buta Sat, serviciile fiind oferite de Pensiunea Retezat:

• Şcola de echitație;

• Plimbare cu caii;

• Trasee plimbare cu caleașca sau căruța.

Serviciile de echitație se adresează în principal turiștilor, dar și rezidenților locali şi oferă facilități de divertisment fiind o atracție pentru vizitatori, şi mai puțin pentru furnizorii de activități de vacanță.

Foto: Pensiunea Retezat

Turism montan

Pentru orașul Uricani, mică comunitate din ce în ce mai urbanizată, chemarea către mediul rural şi stilul de viață rural devine din ce in ce mai puternică. O categorie a locuitorilor oraşului Uricani, caută să achiziționeze suprafețe de pământ pentru a se întoarce la locurile de origine şi la modul de viață simplu al „vremurilor de altădată”, iar în paralel să își dezvolte o mică afacere bazată pe produse și sevicii obținute într-un mediu natural sănătos și oferite turiștilor și vizitatorilor. Acestea reprezintă câteva din motivațiile care pot determinat o creştere a turismului rural în Uricani.

Turişti acoperă un spectru larg de interese, de la:

• ecoturist care este interesat de implicarea în protecția şi conservarea mediului;

• agroturistul – interesat să experimenteze stilul de viață al gospodăriilor rurale;

• turistul activ care se lasă atras de activitățile în aer liber;

• până la interesele mai generale ale geoturistului care apreciază frumusețea peisajelor, cultura şi tradițiile rurale. Recunoaşterea faptului că cheltuielile turiştilor din zonele rurale au un impact economic semnificativ mai mare decât în oraşe şi că tradițiile rurale, meşteşugurile şi obiceiurile sunt în pericol de a dispărea ne poate oferii o nișă ce poate fi exploatată direct de către locuitorii din mediul rural (momârlanii) și indirect de către populația orașului Uricani. (Ex. Maramureșul istoric).

Chemarea zonelor rurale va atrage de asemenea un număr mare de firme mici şi de tour operatori, care combină dragostea acestora pentru stilul de viață rural cu o activitate comercială care permite de asemenea şi altora să participe. Ca urmare a acestor activități, sunt disponibile numeroase produse de turism rural şi oportunități turistice. Există însă o coerență redusă a ofertei de produse şi în general o lipsă a activităților publice aferente.

Probabil că cel mai clar indicator al creşterii interesului pentru turismul rural este expansiunea pensiunilor turistice deoarece în decursul ultimilor ani ani numărul de locuri în pensiunile rurale din orașul Uricani a crescul foarte mult. Unitățile de cazare montane și cele din mediul rural însă au un sezon turistic mult mai îndelungat decât de exemplu unitățile de cazare de pe litoral, și se pare că există suficiente unități de cazare rurale disponibile atât în sectorul celor înregistrate cât şi al celor neînregistrate, neoficiale, care se consideră a avea o pondere mai mare în zona rurală.

Foto: Robi Dorodics

Turismul rural beneficiază de pe urma faptului că numeroase puncte principale de atracție turistică şi de patrimoniu din Uricani se află în zona rurală și montană, cum ar fi peșterile, stânele sau festivalurile locale (nedeile). Structurile de cazare, operatorii de activități turistice precum şi specialiştii în agroturism şi ecoturism sunt, prin urmare, bine poziționați pentru a beneficia de pe urma creşterii interesului manifestat față de turismul rural, dar și combinația dintre montan și rural.

Iar dacă ai vizitat Stațiunea turistică Uricani și vrei să revi, noi îți propunem:

Ruta cultural turistică Ținutul Momârlanilor este o călătorie idilică prin comunitățile momârlanilor și a barabeților din Valea Jiului, o aventură prin istorie și tradiții, prin natură și folclor, în care patrimoniul antropic al Depresiunii Petroșani vă este prezentat așa cum l-au construit de-a lungul secolelor locuitării acestei zone.

Dacă ai parcurs Ruta culturală Ținutul Momârlanilor și ai trecut prin toate comunitățile Depresiunii Petroșani - Valea Jiurilor, noi te provocăm la TOP 9VJ, cea mai nouă rută turistică și unica din România care reunește cele mai importante vârfuri ale munților ce înconjoară Ținutul Momârlanilor.